Machiaj infailibil în 3 pași
April 4, 2017
YSL Mon Paris – un parfum ca o poveste de dragoste
April 14, 2017

Restauratori de suflet

Fiecare dintre noi suntem romane scrise cu toate emoțiile existente. Poate unii dintre noi avem capitole intense, în care experiențele au scrijelit adânc în piele, lâsând urme pe care nu le vom putea masca vreodată. Poate unii dintre noi avem capitole mai multe cu experiențe care au sădit flori în vene și ale căror parfum a înlocuit aerul. Însă, toți avem povești care sunt un amalgam de experiențe ce ne-au clădit ”cărămidă” cu ”cărămidă” și care au creat o clădire din sufletul nostru. O clădire care, pe lângă camerele în care ne invităm musafirii, poate are și camere cu urme de uzură, zone ”cârpite” cu un glet ieftin sau zone pe care le-am îndreptat ca să putem atârna tablouri frumoase, cu noi fericiți.

Brad Spencer

Privind în oglindă, tu vezi acea ”clădire” și vezi și zidurile imense pe care le-ai ridicat în jurul ei. Vezi camerele frumoase, dar și pe cele ascunse, încăperile neterminate, camerele cu mobilă veche, de care ești încă atașat, deși știi că trebuie să o arunci, vezi camerele în care nu ai făcut ordine demult și vezi locul pe care îl consideri bucătăria sufletului, unde te hrănești atât cu ”junk food” dar și cu alimente care îți fac bine . Vezi tot!

Dar știi de ce au nevoie clădirile, ca să fie mereu frumoase? De restauratori. De oameni care să refacă acea clădire, să o ”vindece” de stricăciunile pe care alți oameni sau timpul le-a făcut. Un restaurator ești chiar tu, doar că nu poți face singur asta. Mai ai nevoie de cel puțin unul. Dar pentru asta trebuie să recunoști ce restauratori să chemi și să nu te jenezi că vor vedea ”crăpăturile” din zid, scrijeliturile unor evenimente care s-au semnat pe pereți, de graffiti-ul unor oameni care au crezut că astfel îți înfrumusețează clădirea, dar tot ce au făcut e să-și lase amprenta pe ceva ce nu le aparținea.

Ai nevoie de restauratori care să repare vandalismele și să readucă impozanța și frumusețea clădirii pe care tu o numești suflet. Uneori, dai de ei fără să îți dai seama, dar simți că ai camere care devin mai luminate. Uneori, e nevoie doar de un singur restaurator, care să fie atât de bun pentru tine, încât să reușească să-ți ”vindece” clădirea și să te prinzi că și tu ești un restaurator perfect pentru el.

Știi, nu trebuie să te simți rușinat că sufletul tău nu e o clădire perfectă. Important e să găsești restauratori care să-și dorească să o refacă de drag și cărora să le oferi camere în ea pentru totdeauna. Ei apar sub forma unor parteneri perfecți pentru tine și sub forma unor prieteni.

Toți suntem clădiri imperfecte. Important e să nu le lăsăm așa și să ne recunoaștem restauratorii și să știm să-i ținem aproape, fiind și noi, la rândul nostru, restauratorii lor.

Poate sunt puțini, poate e doar unul, dar e acolo și nu se teme de cât va avea să lucreze, privind cu admirație la tot ce ai făcut singur și la camerele multe, frumos decorate cu calități. Te va lua de mână și veți restaura împreună, iar asta te face norocos. Puțini își găsesc restauratorii potriviți.

În final, dacă stai să analizezi, toți suntem restauratori și vandali, într-o măsură sau alta.

Foto: Sculpturi în cărămidă de Brad Spencer